Tabelltips 6. divisjon: Öppna landskap

Årets utgave av 6. divisjon i Telemark blir en jevn divisjon med 12 lag. Tre lag (Gulset, Kragerø og Brevik) kom ned fra 5. divisjon, mens Storm 2 er det eneste nyopprykkede laget. Storm 2 peker seg ut som den største favoritten, mens det er fire-fem lag som kan komme til å kjempe om den andre opprykksplassen. Både Gulset, Kragerø, Skarphedin 2, Snøgg og Borg kan havne i 5. divisjon neste sesong, mens Skidar peker seg ut som en åpenbar nedrykkskandidat i andre enden av tabellen.

To lag rykker opp, minst to rykker ned (nedrykk for Odd 2 og/eller Odd 3 kan skape ringvirkninger nedover i divisjonssystemet).

 

1. Storm 2

Hjemmebane: Bratsberg (kunstgress).
Trener: Petter Isaksen og Joakim Pedersen (assistent)
Spillere inn: 
Spillere ut:
Treningskamper: Borg 5-2, Brevik 3-1
Plassering forrige sesong: 1. plass i 7. divisjon avdeling B.
Målsetting: Være med i toppen.

Min vurdering: Storm 2 scoret 229 mål på 42 seriekamper i 2014- og 2015-sesongen, noe som ga et snitt på absurde 5,4 per kamp. I fjorårssesongen ble det 77 mål på 12 kamper, et snitt på hele 6,4 mål per kamp. Da «mistet» også laget en del mål fordi Ulefoss 2 og Borg 2 trakk laget i løpet av sesongen. 12 seiere og to uavgjorte holdt til opprykkskvalifisering, tre poeng foran Gvarv. I kvaliken ble det to store seier (7-1 borte og 4-1 hjemme) mot Siljan, og dermed er Storm 2 i 6. divisjon denne sesongen.

Nytt av året er at Storm også har opprettet et C-lag, hvor gamlekara som tidligere har holdt til på B-laget skal spille. B-laget blir et lag med A-lagsreserver og juniorer, som Storm ønsker å få oppover i seriesystemet. Det er stor optimisme på Kleiva om dagen, og jeg tror fort både A-laget og B-laget kan rykke opp en divisjon. Storm 2 har i alle fall begynt bra med fire strake seiere mot opprykkskandidatene Skarphedin 2, Borg, Snøgg og Gulset. Skarphedin 2 fikk stryk med 2-0 i Bø, mens både Borg og Snøgg måtte tåle nederlag på Bratsberg, med henholdsvis 3-0 og 4-0. Slo Gulset 4-2 på bortebane i fjerde serierunde.

Er avhengig av at A-laget rykker opp fra 5. divisjon for å komme seg opp til 5. divisjon.

 

2. Gulset

Hjemmebane: Gulset (kunstgress).
Trener: Jonathan Bjerk.
Spillere inn: Rune Støyva (Våganes), Kevin Malmgren (Skiens Grane), Andreas Otto Melfald (Åfoss).
Spillere ut: Sindre Stenger Vala (Kroken), Simon Øigarden (Pors), Elie Kayitana (Pors), Erling Svensson (Tollnes), Mohammed Amjed Al-Ali (Pors), Yusef Kushar (Klyve).
Treningskamper:
Plassering forrige sesong: 10. plass i 5. divisjon.
Målsetting: 

Min vurdering: Rykket ned på sureste vis forrige sesong, da det kun var målforskjellen som gjorde at ikke Gulset holdt seg. Dermed ble det med to sesonger i 5. divisjon i denne omgang for Skiens-klubben. Har startet bra denne sesongen med tre strake seiere, blant annet 4-3 borte mot opprykkskandidat Borg sist. Har et B-lag i 7. divisjon, men har som i fjor ikke juniorlag. Rekrutteringen til A-laget kommer da enten fra B-laget eller fra klubbens G16-lag i interkretskvalifiseringen. Sistnevnte lag har en landslagsspiller på G16-landslaget i Joshua Kitolano, lillebror til Eric Kitolano i Notodden og John Kitolano i Odd.

Førsteårssenioren Andreas Otto Melfald er tilbake i Gulset etter et gjesteopphold i gamleklubben Åfoss i fjor høst. Han kan bli en viktig offensiv brikke for Gulset. Tilbake er også rutinerte Rune Støyva (født i 1989), som i fjor spilte i 6. divisjonsklubben Våganes utenfor Stavanger. Kevin Malmgren (1994) spilte vårsesongen i Brevik i fjor og høstsesongen i Skiens Grane, nå er han på plass på Gulset.

Ut dørene har talentene Simon Øigarden, Elie Kayitana og Mohammed Amjed Al-Ali (alle Pors) forsvunnet, mens Erling Svensson er tilbake i Tollnes etter han spilte vårsesongen i fjor for Gulset. Nylig forsvant også midtbanekjempen Sindre Stenger Vala, som har returnert til barndomsklubben og divisjonskollegaen Kroken i Drangedal.

Er kapable til å kjempe helt i toppen, og er et av fem-seks lag som kjemper om de to opprykksplassene. Jeg tror Gulset går hele veien, og får en opptur denne sesongen.

 

3. Kragerø

Hjemmebane: Kragerø stadion (kunstgress).
Trener: Tore Stenshagen, Per Rune Smedstad (assistent)
Spillere inn: Sondre Hansen (Helle), Trond Nøstvold Tou (Helle), Habu Asil (egen juniorstall).
Spillere ut: Murtaza Yaqobi (Helle), James Matovu (Helle), Stian Kolberg (lagt opp), Aleksander Dalen (lagt opp), Jonas Thoresen (Urædd), Ali Abdullahi Ali (sluttet).
Treningskamper: Helle 5-1, Risør 2-1, Tvedestrand 4-1, Drangedal 4-9.
Plassering forrige sesong: 11. plass i 5. divisjon.
Målsetting: Opprykk.

Min vurdering: Nest sist i fjor, i en veldig jevn 5. divisjon. Mistet det viktige spisstalentet Jonas Thoresen til Urædd før høstsesongen i fjor, og var ett poeng bak Langesund som holdt seg i 5. divisjon. Det er litt vanskelig å være helt objektiv når jeg skal vurdere et lag jeg trener med selv, men jeg skal gjøre et forsøk.

Keeper Stian Kolberg har lagt opp, det samme har backen Aleksander Dalen. Stopper James Matovu har byttet til Helle, mens venstreback Murtaza Yaqobi har returnert til Helle, hvor han kom fra forrige sesong. Inn er den unge backen/kanten Sondre Hansen (født i 2000) og førsteårssenior Habu Asil kommet. Sistnevnte spilte forrige sesong for samarbeidsjuniorlaget Kragerø/Helle, og er en lynkjapp ving som mangler noe på spilleforståelsen fortsatt. Undertegnede er en halvfeit, defensiv midtbanespiller som først og fremst skal bidra med litt trøkk og muskler på trening.

Kragerø er avhengig av bidrag fra rutinerte Tomas Fosso (forsvar) og Marius Wilhelmsen (forsvar, midtbane) for å kunne hevde seg blant topp fem. I det siste har også Håvard Kleven begynt å røre på seg igjen, og kantspilleren sesongdebuterte naturligvis med tre mål i 8-1-seieren mot Skidar. Fjorårets reservekeeper Stefan Tolnæs skal vokte målet, og er også en rutinert herremann.

Utover disse rutinerte så er det mange unge talenter i Kragerø. Forsvar- og midtbanespilleren Ola Fosso Jørgensen og midtbanespilleren Christian Smedstad (begge født i 2000) spiller begge fast, mens 14-åringen Filip Rønningen Jørgensen allerede har markert seg med tre mål på tre kamper. Sistnevnte er en del av Kragerøs meget gode 2002-generasjon, som har blitt kretsmestere de to siste årene. Det er også German Khatajev, som overtok tittelen som den yngste spilleren noensinne fra Jørgensen, da han debuterte mot Skarphedin 2.

Kragerø har mål om opprykk, men jeg er usikker på om det skjer allerede denne sesongen. Men topp fem, det er jeg overbevist om at det blir. To hjemmeseiere og to bortetap så langt.

 

4. Skarphedin 2

Hjemmebane: Sandvoll (kunstgress).
Trener: Alexander Sigurdssøn Bernås.
Spillere inn: Geir Andre Hovland (Voss), Henrik Ormøy Johannessen (Hundvåg).
Spillere ut: Eirik Haugen (Skade), Nicklas Signebøen (Seljord).
Treningskamper:
Plassering forrige sesong: 4. plass i 6. divisjon.
Målsetting: Være med i toppen.

Min vurdering: Havnet 16 poeng bak opprykkslaget Kjapp i fjor, og var aldri i nærheten av opprykksdiskusjonen. Ambisjonen i år er å være med i toppen, men Skarphedins nest beste er prisgitt hvilke spillere de får bruke fra A-lag og juniorlag til enhver tid. De som sitter på benken på A-laget skal i utgangspunktet spille for B-laget, og det betyr at en spiller som Vlad Ponakovs, med juniorlandskamper for Latvia, kan spille flere kamper på nivå 7 i Norge. Vil som toerlag variere litt fra kamp til kamp, men det bør være mer enn godt nok til å henge med i topp fem for Skarphedin.

Skarphedin 2 satser på å ha divisjonens toppscorer denne sesongen også i jærbuen Andreas Tendenes. Karen fra Nærbø står oppført med 19 mål i den offisielle statistikken fra fotball.no i 2016-sesongen, men jeg mener jeg har lest et sted at han scoret 30. Bakerst på banen er de blå godt forspent med enten A-lagets reservekeeper eller Geir Andre Hovland fra Voss. Trener Alexander Sigurdssønn Bernås regner med at Torbjørn Sanden, Niri Andreas Kvammen Forberg og Olav Mæland vil bidra når de kommer hjem fra studier til sommeren, og at laget derfor vil være sterkere når de nærmer seg sommerferien.

 

5. Borg

Hjemmebane: Borg (kunstgress).
Trener: Gøran Kallåk og Tony Dewey.
Spillere inn: Peder Goberg (Tollnes), Richard Løyning Arntsen (Tollnes), Jonas Sivertsen Fossing (Tveit), Daniel Olavson (egen juniorstall), Daniel Sanni (Skidar).
Spillere ut: Sondre Dalene (lagt opp), Jon Atle Semb (lagt opp). 
Treningskamper: Herøya 7-1, Fossum 9-1, Skiens Grane 4-1, Storm 2 2-5, Gulset (tap).
Plassering forrige sesong: 3. plass i 6. divisjon.
Målsetting: Topp tre.

Min vurdering: Nummer tre forrige sesong, seks poeng bak Kjapp som rykket opp. Strålende hjemmestatistikk med ni seiere og to uavgjort, mens 8-0-3 på bortebane også er veldig solid.

Denne sesongen fortsetter Gøran Kallåk og Tony Dewey som trenere. Kallåk noterte seg forrige sesong for 19 mål, og blir en viktig spiller denne sesongen også. Egersund-karen Richard Løyning Arntsen meldte overgang fra Tollnes i sommer, mens Jonas Siverten Fossing kom hjem til Borg fra klubben Tveit utenfor Kristiansand. 1989-modellen Arntsen har vært innom både Skarphedin, Gvarv, Ulefoss og Tollnes etter han kom til Telemark i 2012. Nå prøver han seg altså i Borg. Daniel Sanni er også tilbake i moderklubben etter han var halve sesongen i Skidar i fjor. Kommer han i ordentlig form igjen, vil han være en solid forsterkning for bruntrøyene.

Klubben har flyttet juniorkeeper Daniel Olavson (født i 2000) opp i A-stallen. Han skal være førstekeeper, og vil sannsynligvis variere noe i prestasjonene. De solide stopperne Hao Van Tran og Kai Fredrik Hansen var usikre tidligere i vinter, men begge ser nå ut til å bli videre. Borg har også store forventninger til tenåringene Sander W. Hansen (17) og Gunnar Brekke (16).

Borg begynte fryktelig dårlig med tanke på treningsoppmøte i januar og starten av februar. Etter tapet mot Gulset, hvor de bare var 11 spillere, derav seks juniorspillere, måtte lagledelsen ta grep. Da ble det bedre trøkk på treningene på Borgestad og laget gjorde det skarpere i treningskampene. Har startet brukbart i serien med to seiere og to tap. Kan fort havne enda høyere på tabellen.

 

6. Snøgg

Hjemmebane: Notodden (kunstgress).
Trener: Simen Horgen
Spillere inn: Brian Eriksson (Heddal), Martin Lyhus Gundersen (Stoppen), Ole Gunnar Lien (Vold), Håvard Dokka Helliksen.
Spillere ut: Fredrik Abrahamsen (Flekkefjord).
Treningskamper: Heddal 8-5, Kjapp 0-3, Tinn 7-0.
Plassering forrige sesong: 2. plass i 6. divisjon.
Målsetting: Opprykk.

Min vurdering: Studentlag som hadde en helt strålende høst i fjor med 11 seiere av 11 mulige. Det ga andreplass på tabellen, i en enormt imponerende debutsesong i 6. divisjon for nyopprykkede Snøgg. Havnet til slutt fire poeng bak opprykkslaget Kjapp, og bare omleggingen av seriesystemet gjorde at det ikke ble opprykk for Snøgg. 

Eneste mann ut hos Snøgg er Fredrik Abrahamsen som forlot klubben i fjor sommer til fordel for Flekkefjord, på grunn av studier. Rutinerte Ole Gunnar Lien er hentet fra Vold, og var vel den eneste brukbare spilleren som fantes på det laget. Martin Lyhus Gundersen har erfaring som keeper for Strømsgodset 2, men skal nå spille ute på banen. Mister noen viktige spillere til sommeren, men det kan også komme inn noen på grunn av nytt studieår.

Har allerede tapt tre av fem kamper, og jeg tviler derfor Snøgg klarer å være på samme nivå som i fjorårets sesong. Konkurransen er også tøffere med flere bedre lag enn i fjor. Derfor noen hakk ned på tabellen for Notodden-laget.

 

7. Kroken

Hjemmebane: Kolbånn (kunstgress)/Sandvann stadion (gress).
Trener: Audun Øygarden.
Spillere inn: Jonas Mostad (tilbake fra militæret), Ole Martin Øygarden (tilbake fra militæret), Sindre Stenger Vala (Gulset), Kenneth Amundsen (Brevik), Jon Reidar Haugland (comeback), Adrijus Sakalinis (Helle).
Spillere ut: Joakim Wefald Engebretsen (Gimletroll), Joachim Sandåker, Vetle Gare, Joakim Åkredalen.
Treningskamper: Sannidal 2-2, Helle 4-4.
Plassering forrige sesong: 9. plass i 6. divisjon.
Målsetting: 

Min vurdering: Begynte veldig bra forrige sesong, og reddet seg på mange måter på en god vår. Lå trygt plassert midt på tabellen hele sesongen, men en slapp høst gjorde at de havnet på 9. plass til slutt. Kroken var til slutt seks poeng foran Åfoss, som rykket ned.

Er forsterket på spilerfronten med keeper Jonas Mostad og midtbanespiller Ole Martin Øygarden tilbake fra militæret. Kenneth Amundsen er tilbake i bygda etter mange år i Brevik, og selv om han blir 34 i år, bør han være en solid forsterkning for Kroken. Solid er også Sindre Stenger Vala, som nylig kom hjem etter en sesong i Gulset. Midtbanekjempen kommer til å rydde godt unna blant motstanderne. Er i tillegg målfarlig, og har allerede scoret to mål for krokungene. Adrijus Sakalinis er en kjapp back som kom fra Helle i fjor sommer. Han kan også spille lenger framme på banen, og ble blant annet brukt litt som spiss i fjor høst hos Kroken. Jon Reidar Haugland (34) har også begynt å røre på seg, og skal gjøre comeback. Har flere unge talenter, som både spiller på Sannidal/Krokens felles juniorlag og på A-laget til Kroken. De to yngste er Adrian Evensen (2001) og Tarjei Haugland (2002).

Styrket på spillerfronten, selv om både Joakim Wefald Engebretsen, Joachim Sandåker og Vetle Gare er borte fra i fjor. Tror derfor på et par plasser opp for Kroken denne sesongen. Ubeseiret etter fire kamper.

 

8. Brevik

Hjemmebane: Furulund (kunstgress).
Trener: Tore Halvorsen.
Spillere inn: Anders Keim (Hei), Dennis Halvorsen (Hei), Thomas Sundseth (Stathelle), Abdirahman Mohammed (Hei), Sondre Halvorsen (Stathelle), Rezgar Noori Nasim, Marius Ludvigsen (Hei), Didrik Hovet (Hei), Tor Simen Darrud (Herre), Christoffer Rønningen (Hei), Mohamed Yusuf (Stathelle).
Spillere ut: Jens Niklas Thalberg (Hei), Kenneth Amundsen (Kroken), Mikael Amit Kumar (Bamble). 
Treningskamper:
Plassering forrige sesong: 12. plass i 5. divisjon.
Målsetting:

Min vurdering: Mistet mange spillere og trener Daniel Christensen til Hei før fjorårssesongen og rykket ned med kun fire poeng på 22 kamper. Før denne sesongen gikk sentrale Jens Niklas Thalberg også til Brevik, etter 25 år som spiller i Brevik. Hentet en god del spillere fra Heis junioravdeling før høstsesongen i fjor, og har derfor flere førsteårsseniorer på laget denne sesongen. I vinter er laget forsterket med Anders Keim (født i 1997), Thomas Sundseth (1995), Marius Ludvigsen (1997), Didrik Hovet (1996) og Mohamed Yusuf (1997).

Et ungt lag uten de store profilene. Med et unntak: Dennis Halvorsen. Kantspilleren/spissen prøvde seg i Hei halve sesongen i fjor, men var tilbake i Brevik fra i fjor høst. Spilte en veldig god kamp mot Kragerø i serieåpningen og viste fram både fart, teknikk og en god skuddfot. Ellers så holder Brevik-spillerne greit 6. divisjonsnivå, og vil havne midt på tabellen. Har ikke noen lag de kan hente spillere fra hvis det kniper, for neste lag på stigen på Furulund er klubbens gutter 12-lag.

9. Seljord
Hjemmebane: Eventyrøy stadion (kunstgress).
Trener: Øyvind Thorstensen
Spillere inn: Petter Midtsund Homman (Kviteseid), Bork Gauslaa Øygarden (Eidanger), Nicklas Signebøen (Skarphedin).
Spillere ut: Alexander Sigurdssøn Bernås (Skarphedin)
Treningskamper: Heddal 7-4, Vinje 3-2, Sogndal 3 4-1. 
Plassering forrige sesong: 6. plass i 6. divisjon.
Målsetting: Øvre halvdel/være med i toppen.

Min vurdering: Lå på 10. plass halvveis i fjorårssesongen, men en sterk høstsesongen gjorde at Seljord til slutt kom på 6. plass. Ny kunstgressbane på Eventyrøy ga tydeligvis optimisme hos laget fra Vest-Telemark.

Har fått inn to bra forsterkninger i 1996-modellene Petter Midsund Homman (Kviteseid, tidligere Skade) og Nicklas Signebøen (Skarphedin). Bork Gauslaa Øygarden (1995) står med en A-kamp for Eidanger i 4. divisjon i fjor. Alexander Sigurdssøn Bernås er den eneste som er borte fra i fjor. Tre 17-åringer (Ottar Slinde, Tarjei Stundal Tufte og Bu Reh) og en som blir 18 løpet av året, Jaran Tengren Person, spiller mer eller mindre fast i førsteelleveren, og Seljord er også spent på å ha med Jan Inge Rygh (27 i løpet av året), med andre- og tredjedivisjonserfaring, hele sesongen.

Strålende treningskamper, men så langt har det lugget litt i serien for Seljord. 3-2-tap mot Gulset i første kamp, men også 2-3 hjemme på Eventyrøy mot gamlingene til Tollnes 2. Spilte 1-1 borte mot Brevik, og fikk tre gratispoeng da Skidar ikke møtte til kamp. Fire poeng på fire kamper er nok også representativt for hvordan poengfangsten blir utover i sesongen. Jeg tror ikke Seljord når målet om øvre halvdel, men de vil heller ikke være innblandet i nedrykksstriden. Midt på tabellen med andre ord. 

 

10. Stathelle 2
Hjemmebane: Bunes (kunstgress).
Trener: John Arne Nilsen.
Spillere inn: Terje Repshus (egen juniorstall), Sondre Dragsten Olsen (Langesund).
Spillere ut: 
Treningskamper: 
Plassering forrige sesong: 5. plass i 6. divisjon.
Målsetting: Opprykk.

Min vurdering: Virker å prioritere B-laget mer forrige sesong, men laget består fremdeles av en veldig rutinert gjeng med eldstemann Per Thommesen (blir 55 i år) i spissen. Terje Repshus er sisteårsjunior og skal denne sesongen bidra på Stathelle 2. Har ikke egen keeper, og må derfor låne junior- eller guttekeeperen når de har mulighet.

Har mål om opprykk, men det tror jeg de kan se langt etter allerede med kun tre poeng på de fire første kampene. Det blir nok heller en sesong under midten for Stathelle, rett og slett fordi konkurransen er sterkere enn i tidligere sesonger.

 

11. Tollnes 2
Hjemmebane: Tollnes stadion (kunstgress).
Trener: Vetle Odden.
Spillere inn: Christian Thon (Eidanger), Tomas Bergstrøm (Langangen), Truls Wallestad (Eidanger), Kai David Elvenes (Herkules), Jan Erik Suarez, Mats Ove Tangen, Terje Abrahamsen, Jan Thomas Ludvigsen, Gunnar Kvam, Ronald Bøgeberg. 
Spillere ut:
Treningskamper:
Plassering forrige sesong: 11. plass i 5. divisjon.
Målsetting: Ha det moro og sosialt.

Min vurdering: Vetle Odden har hentet inn sitt drømmelag av spillere som er 40+, for å ikke drive rovdrift på juniorene. Har vunnet to av fem kamper så langt, men har bare møtt Borg av de antatte topplagene. 

Veldig gode til å holde ballen i laget, men dette skal ikke kunne holde i en divisjon hvor de fleste løper langt mer enn det Tollnes 2 vil klare. Snittalderen anslår trener Odden til å være mellom 42 og 45 år. Det er noen veldig gode spillere i dette laget, som Christian Thon og Tomas Bergstrøm, men det vil si mye om nivået i 6. divisjon hvis dette laget holder plassen.

 

12. Skidar
Hjemmebane: Helges Plass (kunstgress).
Trenere: Truls Realfsen.
Spillere inn: Krister Falch Jørgensen (OSI), Pål Sverre Vilhjamsson.
Spillere ut: Jon-Kristian Grubbe (lagt opp).
Treningskamper: 
Plassering forrige sesong: 7. plass i 6. divisjon.
Målsetting:

Min vurdering: Et eller annet har skjedd med Skidar siden jeg så de i første seriekamp mot Kroken i fjor. Da hadde de et spillende lag med en del bra spillere. Det laget som møtte Kragerø tidligere denne sesongen var ikke i nærheten av fjorårets Skidar-utgave, og tapte også så det sang med 1-8. Røyk hele 12-0 mot Snøgg i første kamp, og tapte også 4-1 mot Kroken. Sist kamp mot Seljord stilte ikke Skidar til kamp, og dermed ble det et 3-0-tap og tre poeng til førstnevnte.

På spillerfronten er det ikke store forandringer, utover at keeper Jon-Kristian Grubbe (blir 49 i år) har lagt opp, etter 25 sesonger som A-lagskeeper for Skidar. Et par spillere inn, men jeg tror ikke det vil holde Skidar i divisjonen, og de må derfor prøve å bygge opp et nytt lag i 7. divisjon neste sesong. Det som er positivt er at Skidar har mange lag i aldersbestemte klasser, men det er ennå noen år til de vil være klare for A-lagsfotball.

 

Kilder:
Arkivene til Kragerø Blad Vestmar, Telemarksavisa, Porsgrunns Dagblad og Telen.
Klubbenes hjemmesider og Facebook-sider
Informasjon fra klubbens lagledere og trenere

Feil eller informasjon som mangler? Legg gjerne inn en kommentar!

Reklame

7 kommentarer om “Tabelltips 6. divisjon: Öppna landskap

    1. Tom Erik: Hei og takk for hyggelige ord. Jeg hadde håpa å få ut 7. div i helga, men har drevet og malt hus, så jeg rakk det ikke. Håper å få den ut tidlig i denne uka.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s